Relatia emotionala cu copilul

In meseria de bona poti intampina fel de fel de provocari, insa probabil cea mai mare este relatia emotionala pe care o stabilesti cu copilul. Aceasta nu are raspuns rapid pe internet si nici cursuri care te vor ajuta in mod specific, ci este bazata aproape in intregime pe propria intuitie si propriul fel de a fi.

Bineinteles, exista suficiente resurse care te pot ajuta cu imbunatatirea relatiei cu copilul, care discuta despre inteligenta emotionala si cum sa o decodezi, insa acestea nu iti vor garanta suta la suta ca relatia cu copilul va decurge asa cum iti doresti. Asadar, inarmeaza-te in primul rand cu sinceritate. Copiii simt atunci cand comportamentul tau fata de ei nu este unul onest, iar acest lucru nu va duce decat la prierderea increderii in tine. O legatura emotionala unica nu se realizeaza de cele mai multe ori instant sau peste noapte, ci trebuie lucrat putin la ea inainte de sti ca te poti baza pe ceva. Cel mai bine este sa incerci sa stabilesti o relatie bazata pe incredere, caci in acest fel fiecare piedica pe care o vei intampina ulterior cu copilul va fi bazata pe o relatie solida.

Relatia ta cu copiii nu va fi mereu una pozitiva si acest lucru nu trebuie sa te dezarmeze. Cat timp sunt in crestere, acestia vor avea schimbari de stari pe care nu le poti controla, dar la care poti invata sa te adaptezi, nu sa te determine sa renunti. Vei observa ca exista lucruri pe care tu le vei invata de la el si lucruri pe care el le va prelua de la tine ca reactie. Daca ar fi sa gasim o vorba care sa simplifice limpede situatia, ar fi ”ce dai, primesti inapoi”. Atunci cand atitudinea ta este una orientata spre imbunatatirea relatiei, cel mai probabil copilul va resimti acest lucru chiar daca ar putea sa ii fie dificil la inceput. Daca, in schimb, tu percepi scopul tau in relationare ca fiind cel de control exclusiv, atunci copilul o sa te vada mai degraba ca pe un dusman decat ca pe un prieten si vei avea parte de dificultati in a stabili o relatie sanatoasa cu el.

Desigur, exista cazuri in care pur si simplu personalitatea ta nu este compatibila cu a anumitor copii, iar metodele tale pot sa nu dea roade. Nu trebuie sa vezi acest lucru ca pe o descurajare in cariera si nu inseamna ca nu stii sa relationezi cu copiii, ci se intampla sa ai un context in care nu te poti conecta cu copilul. In acest caz, cel mai bine este sa renunti la locul de munca respectiv, intrucat acest scenariu te poate afecta atat pe tine, cat si pe copilul cu care relationezi. Indreapta-ti atentia si energia spre o familie in care simti ca ai prisme de relationare cu copilul mai evidente si cu mai putin efort. Chiar daca un copil devine prioritate atunci cand esti bona, starea ta emotionala este si ea importanta si este bine sa ai grija in ce directie iti investesti puterea de relationare. Nu uita ca din fiecare experienta inveti cate putin si nu te speria atunci cand vei observa ca nu toti copiii reactioneaza la aceiasi stimuli si in acelasi fel. Important este sa simti tu ca iti faci treaba bine si implicat, nu sa urmaresti sa bifezi subpuncte din carti de self-help legate de inteligenta emotionala si relationarea cu copiii.