Sfaturi pentru bonele incepatoare

Fiecare loc de munca are “primii pasi” care trebuie intampinati, invatati si depasiti, iar din fericire exista metode care sa faca acest proces mai usor de parcurs. In special atunci cand decizi ca a fi bona este ceea ce ti se potriveste, exista mijloace prin care poti face primii pasi mai siguri si le putem parcurge impreuna. 

Cauta un mediu care ti se potriveste 

Este posibil sa simti ca ai nimerit job-ul potrivit, insa nu ai nimerit in mediul potrivit. Fiecare familie este diferita, fiecare dinamica te poate afecta intr-un anumit fel si necesita diferite nivele de implicare. Cauta sa gasesti mediul care este potrivit pentru tine si pentru capacitatea ta de relationare. Intreaba-te cum iti doresti sa fie atmosfera in care iti vei petrece cateva ore pe zi si ice impact are asupra ta, iar apoi decide daca doresti sa ramai sau nu, in functie de avantaje si dezavantaje. 

Citeste, informeaza-te, stai la curent cu ultimele metode 

Copiii sunt diferiti la diferite varste si sunt diferiti de la o generatie la alta. Sigur, sfaturile «din batrani» pot fi aplicabile, insa tehnicile pedagogice si de relationare evolueaza odata cu noile generatii de copii. Ramai la curent cu acestea si cauta sa te informezi cat mai mult legat de relationarea cu copilul. Cartile de parenting sau cartile despre limbaj corporal sunt utile in acest sens, iar in ultimii ani au aparut diverse pagini sau canale de YouTube infiintate de parinti care isi impartasesc experientele. Ramai deschis fata de informatie. 

Petrece timp cu copiii inainte de angajare

Atunci cand decizi sa alegi job-ul de bona iti e, probabil, deja destul de clar ca iti place sa petreci timp cu copiii. Incearca totusi sa petreci timp cu copiii inainte de a accepta un job daca este posibil. Asa cum am mentionat mai sus, fiecare copil este diferit, iar relationarea ta cu el poate sa fie una gestionabila sau mai putin gestionabila. Chiar daca timpul petrecut ar putea fi voluntar, este un timp care poate clarifica tipul de relatie pe care o vei avea cu copilul pe viitor.

Fa-ti clare cerintele si intelege cerintele parintilor 

Nu lasa lucrurile nespuse fata de parinti. Daca nu ai inteles vreuna din cerintele lor, fa clar acest lucru, iar daca iti se pare ca ei nu respecta una din cerintele la care s-au invoit la angajare, comunica-le pentru a clarifica. Totodata, asigura-te ca parintii inteleg de la inceput asteptarile pe care le ai de la job si ca tu intelegi asteptarile pe care ei le au fata de tine, pentru a evita momente care pot fi mai putin placute. 

Fa un curs de prim ajutor

Un curs de prim ajutor poate fi util in orice moment. Mai ales atunci cand ai grija de un copil, este bine sa stii cum sa reactionezi in diferite situatii neprevazute. Exista cursuri de prim ajutor pentru diferite situatii, incearca sa ai o acoperire cat mai mare a acestora. 

Fii deschis fata de copil

Nu in ultimul rand, trebuie sa ai in considerare ca vei invata cel mai mult din propria experienta si la fata locului. Nu tine la prejudecati si tine minte ca poti invata de la copii in orice moment. Vei observa ca in majoritatea cazurilor, a fi bona nu este un joc de-a ghicitul, caci copilul isi va exprima nevoile si sentimentele. Fii deschis fata de copii si invata de la o experienta la alta.