Pregatirea copilui si a familiei pentru noua bona

Decizia de a angaja o bona full time, part time sau de ocazie poate fi stresanta pentru parinti, dar este, de asemenea, foarte importanta pentru copii. Ei nu stiu la ce sa se astepte, mai ales daca sunt la prima experienta de acest fel. Daca bona ii va obliga sa manance tot din farfurie? Va sti care este jucaria lor preferata sau ca ii place sa adoarma cu lampa aprinsa? Exista atat de multe lucruri care ii pot ingrijora.

Daca tu si copilul tau planificati impreuna si vorbiti despre situatiile care pot aparea, totul ar trebui sa mearga fara probleme.

Discutati cu copiii dupa ce ati luat decizia angajarii unei bone

Nu asteptati pana in ultima clipa pentru a le spune copiilor ca ati gasit o noua bona. Ei au nevoie de timp si sa se pregateasca. Pe de alta parte, dumneavoastra ii cunoasteti mai bine pe copiii dumneavoastra si stiti care este cel mai potrivit moment sa discutati despre acest subiect. Daca sunt mai sensibili, s-ar putea ingrijora daca le spuneti cu prea mult timp inainte. Copiii ar putea dezvolta o anxietate in legatura cu noua persoana. De aceea trebuie sa le spuneti ca se vor distra impreuna. Este necesar sa aranjati intalniri acasa la dumneavoastra, la un loc de joaca, in parc, etc., astfel incat copiii dumneavoastra sa se poata familiariza cu bona. Foarte importanta este aici abordarea parintilor. Daca parintii au incredere in noua bona, acest sentiment se transmite si copiilor.

Ajutati copiii sa se simta responsabili

Copiii sunt mai receptivi la schimbare atunci cand simt ca detin controlul. Ii puteti incredinta copilului sarcina de a-i arata casa, noii bone. In cazul in care are un frate mai mic, lasati-l pe copil sa ii spuna bonei cum sa aiba grija de el. O alta modalitate de a-i creste entuziasmul legat de noua persoana si de a-i responsabiliza este confectionarea unei felicitari de “Bun venit!” sau achizitionarea unei mici atentii alese de copii.

 Dezvoltati-le empatia

Explicati-le ca asa cum este o situatie noua pentru ei, la fel este si pentru bona. Si bona poate avea emotii sau poate fi ingrijorata. In astfel de conjuncturi, toate partile implicate pot avea sentimente contradictrii dar acest lucru este perfect normal. Intrebati-i pe copiii dumneavoastra ce cred ei ca ar face-o pe noua bona sa se simta mai confortabil. Ei pot sa ii puna intrebari legate de pasiunile ei sau de mancarea preferata. In felul acesta se cunosc mai bine si copiii simt ca detin controlul.

Recapitulati impreuna regulile casei

Este indicat sa le comunicati copiilor dumneavoastra, intr-un mod clar si simplu care sunt asteptarile de la ei si sa stabiliti limitele. Trebuie sa inteleaga ca regulile nu se schimba doar pentru ca nu sunteti acasa sau pentru ca vine noua bona. Un aspect important de discutat este care vor fi consecintele in cazul in care nu respecta regulile.

In acelasi registru de responsabilizare a copiilor, ar fi de preferat ca acestia sa “explice” regulile casei, bonei de fata cu parintii, pentru ca toata lumea sa aiba aceeasi idee despre cum ar trebui sa se comporte. Subiectele care ar trebui atinse includ: programul de masa, de joaca si de somn, reguli referitoare la timpul petrecut in fata ecranelor (televizor, tableta, calculator, telefon, etc.), daca si ce tip de recompense poate primi si consecintele unui comportament negativ.

Explicati-i bonei care sunt asteptarile dumneavoastra de la ea

Asigurati-va ca bona intelege care sunt asteptarile dumneavoastra de la ea, apoi explicati aceste reguli copiilor dumneavoastra. De exemplu, bona trebuie sa ii supravegheze tot timpul, sa faca activitati impreuna, isi va folosi telefonul numai pentru conversatii scurte si urgente si nu poate primi vizitatori. In felul acesta, atat bona, cat si copilul dumneavoastra vor intelege care sunt asteptarile si cresc sansele ca acestea sa fie indeplinite.

Planificati activitatile copiilor

Pentru a evita plictiseala copiilor, dumneavoastra si/ sau bona ar trebui sa planificati activitati speciale si distractive, cum ar fi jocuri educative, proiecte de arta si activitati sportive, dansuri. Este esential ca noua bona sa pastreze rutinele si jocurile cu care copilul dumneavoastra s-a obisnuit pentru a-l ajuta sa se acomodeze mai usor cu noua persoana.

Sunteti la un telefon distanta

Copilul dumneavoastra se va simti mult mai in siguranta daca stie ca va poate suna cand simte nevoia. Dar, cu moderatie. Incercati sa le explicati ca va pot telefona doar daca este foarte important sau urgent. Desigur ii veti suna si dumneavoastra, o data sau de doua ori/ zi pentru a va asigura ca totul este in regula. Este important ca ei sa stie cand va intoarceti si ca veti suna daca se va intampla sa intarziati.

Amintiti-le copiilor sa vorbeasca cu dumneavoastra despre orice

Copiii dumneavoastra ar trebui sa stie deja ca va pot spune orice ii deranjeaza. Asigurati-i ca acest lucru este adevarat si cu privire la noua lor bona. In cazul in care ei nu o plac, daca cred ca aceasta ridica tonul sau le cere sa pastreze secretele fata de dumneavoastra, ar trebui sa va spuna orice ii face sa se simta inconfortabil.

Cereti-i copilului dumneavoastra informatii despre timpul petrecut cu bona

Dupa ce bona pleaca, discutati, pe indelete, cu copilul despre timpul petrecut in compania bonei. Intrebati-i despre activitati au facut impreuna, ce le-a placut, ce nu le-a placut si daca isi doresc ca ea sa vina si maine. Tineti cont de parerile lor si daca in perioada de acomodare aveti indoieli, fie le discutati deschis cu bona, fie stopati colaborarea cu aceasta.

 

Dumneavoastra si copilul dumneavoastra puteti sa fiti ingrijorati cu privire la colaborarea cu o noua bona, dar tranzitia va fi mai usoara daca copilul este pregatit in prealabil si daca asteapta cu entuziasm sa o primiti in familie. Mult succes!