Aspectele lumii moderne si resopnsabilitatile legate de aceasta rapesc tot mai mult timp din vietile de zi cu zi ale parintilor care lucreaza full-time. Multi dintre acestia apeleaza la servicii de ingrijire a copiilor, pe perioade mai scurte sau mai lungi, pentru a avea posibilitatea de a-si dezvolta cariera si de a creste copii in acelasi timp. Astfel, un mare beneficiu pentru parintii care lucreaza este faptul ca exista o gama larga de tipuri de bone, ceea ce ofera posibilitatea de a alege un program, diferite atributii si responsabilitati, nivelul de intimitate si alte aspecte cat mai potrivite pentru familie.
Unul dintre diferitele tipuri de bone este bona interna, o situatie comuna in familiile cu multi copii sau in care parintii lucreaza ore lungi. Angajarea unei bone interne presupune un nivel inalt de apropiere intre familie si bona, intrucat bona interna locuieste cu familia si lucreaza pentru aceasta full-time. Bona interna poate avea diferite atributii, de la ingrijirea simpla a copiilor (hranit, spalat, jucat etc) la menaj si gatit pentru copii sau chiar pentru intreaga familie. Responsabilitatile bonei interne trebuie stabilite de la inceput, precum si o serie de reguli in casa, spatiul de dormit al bonei, momentele doar parinti-copii si intimitatea familiei, pe langa aspectele normale ale unui contract (salariu, zile libere etc).
Exista atat avantaje, cat si dezavantaje in momentul angajarii unei bone interne. Convietuirea cu o persoana straina familiei (cel putin pentru inceput) este un lucru care trebuie manuit cu multa grija si comunicare, iar decizia de a angaja o astfel de bona trebuie sa fie cat mai informata. De aceea, am compus o lista cu avantajele si dezavantajele unei bone interne pentru familia ta.
Avantaje
- Ingrijire in permanenta; O bona interna petrece timp cu un copil atat in timpul zilei, cat si in timpul noptii, si ofera ingrijire in permanenta, fara ca parintii sa isi faca griji in legatura cu programul acesteia. Astfel, o zi prelungita la serviciu nu trebuie sa insemne si stres in plus datorita faptului ca programul bonei ia sfarsit si copii raman singuri, iar timpul pretios petrecut in cuplu, sau timpul parintilor singuri de relaxare si liniste este posibil fara nevoia de a face planuri din timp si de a ingradi durata de relaxare in functie de programul bonei.
- Relatie solida copil-bona; Odata cu acest tip de program, relatia dintre bona si copil/copii devine mai buna decat una in care bona este prezenta in perioade scurte, si se poate dezvolta mult mai repede. Dupa ce copii se obisnuiesc cu bona, nu vor mai plange de fiecare data cand parintii pleaca, si vor fi mai deschisi cu aceasta, ajutand ca atmosfera generala din casa sa fie una armonioasa.
- Ajutor in gospodarie; Unele bone interne ofera si servicii de menaj si gatit, atat pentru copii cat si pentru intreaga familie. Stabilite de la inceput, aceste atributii in plus pot fi un ajutor enorm pentru parintii care nu au timp pentru astfel de activitati, iar prin faptul ca bona isi asuma aceste responsabilitati, parintii au posibilitatea sa petreaca timp cu copiii lor, in momentele in care de obicei ar aspira sau ar gati.
Dezavantaje
- Convietuirea cu straini; Acceptarea si obisnuirea cu un strain in casa nu este usoara; implica folosirea in comul a utilitatilor casei precum baia sau televizorul, consumul de alimente etc. Pentru a evita pretentii neasteptate, momente incomode sau chiar dispute, este bine ca aspectele convietuirii sa fie stabilite cat mai clar, de la inceputul contractului intre parinti si bona.
- Relatia bona-copil versus relatia parinti-copil; Un pericol important al angajarii unei bone interne il prezinta nivelul relatiei dintre bona si copil/copii. Deoarece parintii pot fi plecati pentru perioade lungi din zi, lasand copilul in ingrijirea exclusiva a bonei, autoritatea acestora fata de copil se poate deteriora, bona ramanand o figura a puterii. De asemenea, copiii preiau obiceiuri si comportamente de la persoanele cu care petrec cel mai mult timp, iar cei care sunt in grija unei bone interne s-ar putea sa inceapa sa imite comportamentul si dispozitiile acesteia. Trebuie sa fie clar de la inceput, atat pentru copii cat si pentru bona, ca autoritatea suprema ramane in mainile parintilor. Chiar si cu o bona in permanenta activa, parintii trebuie sa petreaca timp si sa comunice cu copiii lor pentru a ramane figuri de baza in vietile celor mici.
- Salariu; Fiind prezenta pentru a presta servicii in permanenta, bona interna va necesita un salariu mai mare decat alte tipuri de bone, iar salariul variaza in functie de serviciile oferite (gatit, menaj etc). La fel ca celelalte aspecte care sunt variabile, si aceasta parte a angajarii unei bone interne trebuie stabilita din timp, iar in cazul in care aceasta cere un salariu mai mare, o discutie clara si sincera este necesara.
O bona interna poate fi un ajutor enorm pentru o familie ocupata. Daca simti ca aceasta este o optiune buna pentru familia ta, ia o decizie informata, si stabileste toate aspectele relatiei profesionale. La nursa.ro te punem in legatura cu cele mai bune bone interne. Daca o bona interna nu ti se potriveste, poti gasi o bona potrivita pentru familia ta usor si facil prin crearea unui cont pe nursa.ro.