Avantaje si dezavantajele de a lucra ca bona

Munca de ingrijire a unor copii pe care nu ii cunosti poate sa fie una interesanta si satisfacatoare, dar si solicitanta si greu de gestionat. Cu cat castigi mai multa experienta ca bona, cu atat vei avea un salariu mai bun, mai multa incredere din partea parintilor, si mai multa satisfactie cu jobul pe care l-ai ales, fie el temporar sau o cariera. Pentru inceput, este bine sa cunosti avantajele si dezavantajele pe care acest fel de meserie.

Avantaje

Meseria de bona se desfasoara intr-un mediu de familie, un mediu placut si linistit in comparatie cu alte joburi care necesita activitatea intr-un birou stresant sau alte locuri agitate. Un job de bona aduce o satisfactie din faptul ca poti ajuta in formarea si dezvoltarea copiilor, avand un impact benefic si placut asupra lor si observand felul in care acestia cresc si evolueaza. 

De asemenea, meseria de bona poate aduca in viata ta legaturi si relatii de prietenie noi si placute, atat cu micutii pe care ii ingrijesti, cat si cu parintii lor. O relatie armonioasa din mediul in care muncesti devine un beneficiu major care transforma meseria intr-o activitate pe care o faci cu placere.

Programul flexibil prezinta inca un aspect avantajos pentru acesti tip de job, intrucat orele pe care le lucrezi sunt stabilite din timp si ofera mai multa libertate a timpului liber. Programul se poate stabili printr-o intelegere intre parinti si bona, in functie de disponibilitatea fiecarei parti. De asemenea, in caz de nevoie, se pot negocia foarte usor zile libere si concedii. 

Pentru bonele interne care locuiesc cu familia pentru care lucreaza sau bonele care petrec ore indelungate la job, un alt avantaj consta in cazare si mese gratuite la domiciliul familiei.

Dezavantaje

Desi atmosfera in casa dintre bona si parinti este de obicei armonioasa, exista mereu riscul de a avea neintelegeri cu parintii in legatura cu felul in care copii sunt crescuti. Parintii pot impune pedepse pe care bona nu este pregatita sa le induca, sau activitati si practici cu care nu esti de acord. De aceea este bine sa stabilesti aceste aspecte in mod clar de la inceput, impreuna cu parintii, pentru a evita confuzii si conflicte ulterioare.

Totodata, fara stabilirea clara a respnsabilitatilor platite pe care le are o bona, parintii pot profita de aceasta introducand sarcini nestabilite care te pot lua prin surprindere. Astfel, s-ar putea sa intri intr-un context in care lucrezi mai mult decat esti platit/a.

De asemenea, exista un neajuns al programului flexibil, anume faptul ca bona poate fi supusa la ore suplimentare sau urgente neasteptate ale parintilor, iar bonele interne pot lucra ore mai lungi datorita faptului ca sunt langa familie non stop.

Munca alaturi de copii poate fi si dificila. Deoarece nu stii niciodata cu ce tip de copiii vei incepe sa lucrezi, ai riscul sa intalnesti cazuri de hiperactivitate, incapatanare sau alte comportamente excesive tipice celor mici. Cu toate acestea, daca relatia dintre tine si copii se dezvolta consistent si armonios, aceste neajunsuri pot fi rezolvate prin comunicare si rabdare, calitati de care ai nevoie pentru a fi o bona de succes.