Familia in secolul vitezei

Astazi, in cele mai multe familii, ambii parinti au un loc de munca full-time. Desi acest lucru aduce, evident, o multime de avantaje in special in ceea ce priveste situatia economica a familiei, poate veni la pachet cu o serie de impasuri si de intrebari suplimentare: Cum se impart responsabilitatile casei? Cum se prioritizeaza timpul acordat acestora? Cine ramane cu copiii? etc. Variantele de rezolvare difera de la o familie la alta, in functie de nevoile si posibilitatile fiecareia. 

Unii parinti prefera sa isi imparta singuri sarcinile. Din fericire, discursul potivit caruia femeia este singura responsabila de treburile casei este lasat la o parte in familiile moderne, iar cuplul isi imparte sarcinile in functie de disponibilitatea si timpul fiecaruia. Acest lucru este benefic relatiei de cuplu, caci fiecare vede importanta in ceea ce face celalalt, iar posibilele frustrari sunt mai putin probabile se apara atunci cand parintii inteleg implicarea de ambele parti. Totusi, nu toate cuplurile reusesc sa acopere lista de sarcini in timpul unei saptamani. In zilele noastre, viata de familie si a avea un copil inseamna mai mult decat a gati pentru familie si a duce copilul la scoala. Odata cu drumuri intre casa, job, scoala, hobby-uri, parc, magazine si multe altele, apare si oboseala, iar o mana de ajutor in plus este, de cele mai multe ori, binevenita.

Exista varianta de a apela la bunici, insa nu putine sunt cazurile in care bunicii nu locuiesc in apropierea familiei sau nu mai pot face fata la fel de bine sarcinilor in casa. Parintii cauta sa locuiasca in orase in care oportunitatile pentru copil sunt multiple la fiecare varsta, iar bunicii nu mai locuiesc impreuna cu ei cum faceau cu cateva generatii in urma. De aceea, gasirea unei bone este varianta pe care o aleg tot mai multe familii. 

Daca la inceput familiile erau reticente privind angajarea unei persoane asa-zisa “straina” care sa aiba grija de copii si de casa cat timp parintii sunt la locurile de munca, in ziua de azi sistemul de gasire a bonelor este centralizat si de incredere, prin intermediul unor platforme sau companii serioase si pe baza de contract. Job-ul de bona nu mai este unul aleatoriu si pe baza de noroc legat de ce om angajezi sau la ce familie te angajezi, ci este un mediu de munca sigur pentru ambele parti implicate. O bona cu program flexibil, specializata pe ingrijirea copiilor si pe comunicarea cu copiii este adesea cea mai potrivita varianta pentru familiile cu parinti ocupati. Astfel, bona poate fi o punte de legatura intre parinte si copil, evaluand nevoile fiecaruia si aplicand metode potrivite pentru fiecare caz. 

Familiile moderne inteleg ca nu trebuie sa fii supererou mereu si responabilitatile sunt mult diferite fata de cele ale generatiilor precedente. De aceea, ele inteleg necesitatea unui ajutor suplimentar si iau in serios angajarea unei bone pentru copiii lor, actiune care, in final, poate fi sanatoasa atat in echilibrul pe termen lung al familiei, cat si in dezvoltarea copiilor.