Copiii in vacante: unde si cu cine?

Atunci cand copilul are trei luni de vacanta in fata, realizezi ca vacanta lui nu este si concediul tau, asa ca incep sa apara intrebarile care se repeta in fiecare an: Ce facem cu copilul? Cu cine il lasam? Cum isi va petrece timpul liber? etc. Desigur, exista variante de raspuns pentru fiecare, la pachet cu avantaje si dezavantaje.

Bunici

Probabil cea mai la indemana varianta aleasa de parinti este sa-si lase copiii cu bunicii pe o perioada a verii. Este si varianta cea mai ieftina si la indemana, pentru ca nu depinde de vreun program si nu trebuie sa iti faci griji suplimentare legate de locul in care ramane copilul. In special in cazul copiiilor cu copii mici, a-i lasa la bunici pare cea mai buna solutie. Totusi, exista familii care locuiesc departe de bunici sau acestia nu au disponibilitatea de a-i ingriji pe copii din diferite motive si atunci este nevoie de o alternativa.

Scoli de vara si tabere educative

Scolile de vara si tabere au devenit din ce in ce mai populare in ultimii ani si sunt convenabile caci se pliaza pe diferite sfere de interes ale copiilor, astfel ca existe suficiente variabile pentru a te asigura ca copiii tai se simt bine si sunt interesati de program. Cel mai adesea se desfasoara in natura, asa ca te asiguri ca iti lasi copilul intr-un mediu placut, mai departe de rutina de acasa. In plus, copilul socializeaza si isi face prieteni, pe langa faptul ca invata lucruri noi. Minusurile acestei variante consta in pretul pe care il pot avea inscrierile, care ajunge sa fie destul de piperat, insa daca te gandesti la avantaje realizezi ca merita sa platesti mai mult pentru un program complet dedicat copilului. Totodata, scolile de vara si taberele se desfasoara pe o perioada relative scurta, deci in continuare programul pe alte doua luni de exemplu ramane “neacoperit”.

Cursuri si sport

Tot din sfera “invatare in vacanta” fac parte si diferitele cursuri pentru copii. De dans, de pictura, de chitara, o multime de variante pentru a gasi ceva potrivit pentru copil. Totusi, desi acestea dezvolta creativitatea copilului si sunt un prilej bun de socializare, un curs (sau mai multe) ii vor ocupa doar cateva ore din zi, iar acesta va ramane in continuare singur in rest, lucru care, pentru parintii cu copii mai mici poate fi o problema nerezolvata.

Bona

Bona ramane varianta cea mai flexibila, caci nu exclude implicare copilului in alte activitati pe parcursul verii, dar iti acorda libertatea, ca parinte, de a urma un program complet la locul de munca in timp ce ea va ramane cu copiii in orele ramase. In functie de responsabilitatile atribuite bonei, aceasta va putea chiar sa ia copiii de la cursuri sau sa ii conduca pana acolo. Ai ocazia de a petrece timp cu copilul pe parcusul vacantei lui, caci va fi acasa cu tine, iar o bona poate fi angajata pe toata perioada verii si disponibilitatea ei este permanenta, astfel ca nu este nevoie sa depinzi de alti membri ai familiei sau de prieteni. Atata timp cat te asiguri ca bona este compatibila cu copilul si relatia dintre ei este una benefica acestuia, nu ar trebui sa iti faci griji.

A-i lasa pe copii acasa singuri pe parcursul vacantei nu este cea mai placuta optiune nici pentru parinti, nici pentru copii. Din fericire, oricare din variantele de mai sus pot fi accesibile majoritatii parintilor, astfel ca dilemele despre activitatea copilului in vacante nu raman raspuns. Concluzia ar fi ca, mai degraba decat a fi simple solutii la intrebari, variantele enumerate sunt beneficii pentru toata familia si pot schimba in bine dinamica dintre membrii familiei.